Choď na obsah Choď na menu

Moc čarodejných prútikov

24. 4. 2020

Vo svete kúziel sa nachádza veľa čarovných predmetov, ale keď sa povie čarodejník predstavíme si človeka ktorí sedí na metle s čiernou mačkou jeho neodmysliteľnou súčasťou je aj čarodejný prútik. Z kníh o Harry Potterovi vieme že prútiky sú vždy vyrobené s dreva a vnútri je nejaký čarodejný predmet ktorí dodáva prútik moc. V knihách sa však aj hovorí, že prútik je len nástroj ktorým sa dostáva von moc čarodejníka, protikladom tohto tvrdenia však je aj ďalšie knižné tvrdenie ktoré označuje bazoví prútik za najmocnejší prútik na svete. Pozrime sa teda na dve teórie v ktorých sa preberajú tieto témy.

1. Prvá z teórií je že prútik je len nástroj cez ktorí sa von dostáva moc čarodejníka a teda že prútik neobsahuje žiadnu alebo len veľmi slabú kúzelnú moc. Zástanci tejto teórie sa snažia vyvrátiť aj tvrdenie že bazoví prútik je najmocnejší na svete a to tvrdením že moc tomu prútiku dodáva viera čarodejníka že je to najmocnejší prútik Základné argumenty ktoré túto teóriu podkladajú sú napríklad veď keby mal prútik nejakú kúzelnú moc dokázal by s nim čarovať aj napríklad mukel, ten s ním však čarovať nevie. Táto teória má len veľmi málo prívržencov a ich počet stále klesá druhá teória totiž celkom ľahko vyvracia aj jej hlavný argument a ľahko pokorí aj ostatné námietky.

2. Poďme teda na druhú teóriu, tá má oveľa viac argumentov a tým sa stáva aj úspešnejšia. Prútik musí mať kúzelnú moc je to predsa on kto si vyberá čarodejníka. Ďalším argumentom je že prútik presa používa kúzelnú moc aj keď jeho majiteľ si toho nieje vedomí, napríklad keď Harry vyčaroval s prútika zlaté plamene na ceste do domu Weasleyovcov. A keby prútik nemal kúzelnú moc na čo by sa do neho dával kúzelný predmet. To sú asi základné argumenty ktoré zástanci týchto teórií používajú.

Tak čo vybrali ste si teóriu ktorá vám pripadá pravdepodobnejšia, ak nie môžete nad tým ešte pouvažovať sami a vaše odkazy a postrehy mi napíšte dole do komentárov.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.